onsdag 24 november 2010

Mamma har bakat Tant Harriets pepparkakor idag!!!!!!!

Jahopp första riktiga pepparkakorna för det här året.
Recept på Tant Harriets pepparkakor
300 gram smör eller margarin.
5 dl socker.
1 dl ljus eller mörk sirap.
1 msk malen ingefära.
2 msk malen kanel.
1 msk malen kryddnejlika.
2 tsk hel eller malen kardemumma.
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl.
1. Rör matfett, socker och sirap samtidigt.
2. Rör först ner kryddorna) stöt kardemumma
i en mortel om den är hel och bikarbonaten,
sedan vattnet och sist det mesta av mjölet.
3. Använd gärna matberedare, men gör bara 1 halv
sats i taget.
4. Tillsätt då allt från början fettet kylskåpskallt
och skuret i bitar.
5. Arbeta in resten av mjölet
på bakbordet.
6. Låt degen ligga övertäckt
i kylskåp minst 1 dygn.
7. Ta fram en bit av degen i taget.
8. Arbeta degen smidigt på mjölat bakbord.
9. Kavla gärna degen tungt.
10. Ta ut kakor med mått och lägg
dem på kalla plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter.
Servera med glögg eller kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar